8MM, гітари і Берлін

,

17 August 2016

1074

0

Найгучніший дует Берліна. Колектив, у якому на барабанах і бас-гітарі грає одна і та ж людина. Музиканти, якими захоплюються Interpol та A Place to Bury Strangers. «Старі душі» у молодих тілах, які у вересні виступлять в Україні.
Спеціаліст Comma з німецької музики Аліна Кучма розповідає про те, як навколо одного бару у німецькій столиці зібралися найяскравіші рок-гурти міста.

Берлін — місто електронної музики, але чим більше вона поглинає все від п’яних сходів сонця до нічного метро, тим міцніше тримаються один одного представники всіх інших жанрів. Так, більше десяти років тому у Берліні з’явився бар 8MM, а згодом його власник Алекс Конук створив і однойменний лейбл для підтримки рок-н-рольної тусовки міста і приваблення цікавих іноземних артистів.

Згідно їхнього сайту, «ініціатива мала успіх, адже так багато якісних німецьких гуртів усе ще боряться за міжнародне визнання, а музична індустрія Німеччини цього не розуміє». Це ще вони не пробували бути музичною групою в Україні. Хай там як, навколо лейблу і бару зібралася чимала музична комуна прихильників психоделічного року, стоунера, рок-н-ролу, гаражного року, lo-fi, довгого волосся і борід.

«Гаражно-рокова тусовка у Берліні дуже мала і знаходиться хіба що у ново-відкритому Bang Bang Club у Кройцберґу і у барі 8MM у Пренцлауер Берґу (райони міста). Але зазвичай любителі гаражного року не доїжджають з Кройцберґа в Пренцлауер Берґ, і навпаки», — розповідає дует Snøffeltøffs. На їхній концерт у Дрездені я потрапила випадково і вони стали моїм першим, тоді ще несвідомим кроком у «гаражно-роковому» напрямку. Їхня назва мені досі нагадує Soronprfbs.

За словами очевидців і всіляких німецьких інді-журналів, на концерт цього гурту треба піти хоча б заради барабанщика, який одночасно грає і на басу, бо навіщо ж боженька дав нам ноги і руки?

Перед концертом виявилося, що Snøffeltøffs — це розігрів ще менш відомої нам на той день берлінської групи Odd Couple, яких теж двоє. «Найгучніший дует Берліна» таки дуже гучний, і якщо у барі закрити очі і глибоко вдихнути суміш тютюнового і трав’яного диму, то можна відчути себе десь у 70-х. Після концерту барабанщик відразу перемістився до столу з мерчем — берлінці привезли з собою платівки, на дисках їхній дебютний альбом не існував узагалі.

Уже після повернення додому я дізналася, що дві прекрасні пустельні квітки з Odd Couple — це 2/5 гурту Suns of Thyme, одного з найяскравіших діамантів планети 8MM, зі співаючим барабанщиком і, як писав журнал Focus, із п’яними гітарами. Учасники гурту познайомилися на концертах лейблу 8MM і тепер жити один без одного не можуть.

The Blue Angel Lounge — найбільший скарб лейблу, який став уособленням усього того, заради чого існує 8MM Musik, і який, на жаль, розпався, хоча цієї весни і робив деякі спроби повернутися з мертвих — то акустичні виступи, то добірки найкращого. Їхня назва — присвята нью-йоркському клубу, у якому у 60-ті відбулися перші американські виступи Ніко. Подруга The Velvet Underground власне й була постійним натхненням The Blue Angel Lounge.

Серед їхніх прихильників — Interpol, The Dandy Warhols, A Place To Bury Strangers, які брали їх з собою в тури. Продюсувати їхній альбом «Narcotica» 2012 року допомагав Антон Ньюкомб із The Brian Jonestown Massacre, які потім теж возили їх із собою в турі Штатами.

Оскільки я планувала статтю про довге волосся і довгі ноги, то не можу не пригадати гурт Kadavar. Це три казкові істоти, що грають потужну атмосферну музику. Таких людей, як вони, називають старими душами. На жаль, вони не видавалися на 8MM Musik, окрім як на збірці до десятиріччя лейблу (послухати її можна у кінці статті), але їхній вплив на гурти довкола нього та й узагалі на сучасну берлінську рок-сцену — космічний.

У свій час берлінські бородачі возили з собою в тур новачків Suns of Thyme, а їхній вокаліст Крістоф Ліндеманн ще до успіху з Kadavar працював у 8MM барменом, забезпечував їм психоделічні dj-сети і підганяв іншим гуртам арт-ворки (та і в них самих арт-ворки нівроку). Тут, до речі, теж не обійшлося без Ніко — у найсвіжішому альбомі «Berlin» 2015 року бонусом іде кавер на її «Reich der Träume» — перша в житті Kadavar німецькомовна пісня.

Гурт випустив три альбоми і намотав десятки тисяч кілометрів Європою, Америкою і Австралією, де встиг зачепити серця усіх любителів стоунер-, психоделічного та класичного року.

На щастя, трішки цього ретро-космосу перепаде й Україні — у вересні 2016-го Kadavar зіграє на фестивалі Республіка у Кам’янці-Подільському.

На цьому мій короткий екскурс у берлінський рок-н-рол закінчується, але для бажаючих є ще п’ятірка гуртів та альбомів.

Офіційна збірка 8MM Musik.

Плейлист недели от Барака Обамы