Музика і креатив, що змінює світ:
14 призерів Канських Левів 2019

,

11 September 2019

841

0

Щоліта міжнародний фестиваль креативності Cannes Lions святкує творчий підхід у рекламі, музиці, кіно та медіа. Цього разу на конкурс подали 30,953 заявки з усього світу, а на саму подію прилетіли 11 тисяч делегатів із 90 країн. Entertainment Lions For Music — окрема конкурсна категорія. Спеціалізоване жюрі — музичні консультанти, продюсери, директори музичних відділів великих рекламних агенцій (а є й такі) — обрали проекти від артистів та платформ, найцікавіші з точки зору продакшну, промо або співпраці з брендами.

Перед вами всі музичні призери фестивалю, які відчувають дух часу, задають тренди, провокують дискусії, впливають на суспільство. Історії успіху в бізнесі, технологіях, культурі і креативі.

Гран-прі

Childish Gambino
«This Is America»

Креатив і втілення: Doomsday Entertainment, Лос-Анджелес

Про Дональда Гловера ми писали великий фічер. Його кліп «This Is America», насичений символами сучасної Америки, набрав 585 млн переглядів на YouTube та закарбувався як культурний феномен.

Гостра лірика. Хореографія з корінними африканськими рухами та при цьому карикатурні гримаси й пози як на старих расистських листівках. Розстріл хору як у Чарльстоні. 17 секунд тиші як на церемоніях пам’яті жертв шкільної стрілянини у Паркленді. Смерть верхи на білому коні як у Біблії, але з поліцейським супроводом. Діти, які знімають насилля на мобільні телефони. Деякі посилання й сенси тут кидаються в очі та моментально захоплюють увагу, інші потрібно розглядати, і це змушує повертатись до відео знову і знову.

Baco Exu do Blues «Bluesman»

Креатив: AKQA, Сан-Паулу

«Бразилія — країна з найбільшою темношкірою спільнотою за межами африканського континенту. Тут вони ризикують бути вбитими вдвічі більше, ніж інші», — каже репер Baco Exu Do Blues. Разом із агенцією AKQA він створив не просто альбом, а «рух, покликаний зламати стереотипи про темношкірих». Три пісні з платівки поєднані в короткометражному фільмі про дорослішання, старіння, долю, родину, дружбу, залучаючи глядачів до пошуків рівності й миру. Молодий хлопець біжить сюрреалістичною вулицею, на межі реальності й уяви, назустріч неочікуваному сюжетному твісту.

Результат — 495% приросту слухачів на стрімінгах, купа нагород, дискусії про інституалізований расизм на бразильському телебаченні.

Золото

Пісня не про любов

Креатив: Artplan у співпраці з урядом Бразилії

Бразилія входить до топ-5 країн за рівнем насилля над жінками. Бразильянки бояться говорити і часто до останнього вірять, що перебувають у чудових стосунках.

Співачка Найяра Азеведо має 1,5 млрд переглядів на YouTube та 3,2 млн підписників у Instagram. Вона прославилася з піснями сертанежу — ніжними баладами про кохання. Свіжий сингл поп-зірки «Coração Pede Socorro» («Серце кличе на допомогу») як завжди блискавично розійшовся всіма радіостанціями країни, і лише коли вийшов жорсткий кліп, стало ясно, що весь цей час Найяра співала зовсім не про любов. Преса вибухнула, обговорення точилися всюди, кількість заяв у поліцію від жінок, яких били чоловіки, зросла на 101% — і зрештою Президент Бразилії підписав спеціально складений план боротьби з домашнім насиллям.

Expensify Th!$

Креатив: JohnXHannes, Нью-Йорк

Мобільний додаток Expensify зберігає дані про покупки і регулює ваші витрати. Достатньо сфотографувати чек, а аппчик сам розшифрує деталі і запропонує категорію. Просунути новий продукт вирішили через хіп-хоп.

Кліп репера з Атланти 2Chainz «Expensify This» швидко став YouTube-трендом. У кадрі царював традиційний для жанру свег — золотий бургер і гідроцикл, льодова скульптура спортивної тачки — але була особливість: у кадрі з’являлись чеки на загальну суму $500,000. Кожен, хто фотографував їх через Expensify, брав участь у розіграші грошових призів. Додайте до цього зовнішню рекламу, зокрема на екранах Таймз-Сквер у Нью-Йорку, та слот під час трансляції фіналу Супербоулу. Результат — найбільший стрибок популярності в історії App Store, приріст нових користувачів 1400%.

Срібло

Легендарний тур

Креатив: mortierbrigade, Брюссель

Chance оголосив тур легендарними майданчиками: Wembley, Madison Square, Zénith, Olympia, Paradiso, Ancienne Belgique. Насправді він — ноунейм навіть у рідній Бельгії. Його пости набирали в інстаграмі по 16 лайків, тож разом із другом з креативної агенції mortierbrigade та за підтримки лейблу PIAS артист вигадав «Легендарний тур» по барах і магазинах бельгійської провінції з доволі знайомими назвами.

Гастролі супроводжувало промо суперзіркового рівня: постери у Лондоні, Парижі, Амстердамі, Нью-Йорку; онлайн-продаж квитків, які от-от закінчаться (адже зал на десятьох людей може не вмістити всіх охочих); трансляція одного з тріумфальних солдаутів. Бельгійська преса залюбки підключилися до хохми. Chance не став світовою зіркою, проте отримав 8.9 млн охоплення аудиторії при нульовому бюджеті на медіа. Тепер його пости збирають по 80 лайків.

Щедрий вівторок для Пуерто-Рико

Креатив: De La Cruz & Associates, Гуайнабо

Обережно, у відео грає «Despacito». 27 кліпів у топі YouTube належать артистам із Пуерто-Рико. J Balvin, Bad Bunny та інші набирають сотні мільйонів, мільйярди переглядів та ловлять хайп, тоді як проблеми країни лишаються непоміченими.

Тож одна агенція запропонувала артистам влаштувати «Щедрий вівторок» і на день переписати назви кліпів. «Допоможіть нам врятувати життя дітей», «нагодувати голодних», «допомогти жертвам домашнього насилля», «прихистити наших чотириногих друзів» — такі повідомлення заповнили топ YouTube разом із посиланнями для пересилки коштів. При $0 медіабюджеті всього за день кампанія охопила 400 млн користувачів відеосервісу та зібрала $380 млн.

Дівчата з перукарні та реформа фольклору

Креатив: Grey India, Мумбаї

Здавна в Індії лише чоловіки могли стригти й голити чоловіків. Аж ось в одному селищі дві жінки взяли шефство над батьковою перукарнею і тим самим почали змінювати гендерні стереотипи по всій країні. Саме вони стали героїнями свіжої кампанії Gilette.

За основу саундтреку взятий сохар — традиційна народна пісня, що святкує народження хлопчика — тільки текст змінили, закликаючи індійські сім’ї так само святкувати появу доньки, адже вона теж може подбати про рідних. Бренд кинув виклик традиціям, насмілився втрутитись у застарілі шари фольклору, заговорив про зміни у суспільстві, і за це отримав увагу та повагу.

Бронза

Короткометражка
LCD Soundsystem

Креатив і продакшн: Caviar TV, Лос-Анджелес

Не просто кліп, а неймовірно зворушлива sci-fi драма про любов, жорстокість та DIY-телепортацію.

«Моя мета така, щоб не лише відео добре працювало на пісню, але й пісня добре працювала як саундтрек до фільму», — каже славетний лідер LCD Soundsystem Джеймс Мерфі. За втілення взявся режисер Райан Джонсон («Зоряні війни: Останні джедаї»), а головні ролі зіграли володарка Оскара і трьох Глобусів, улюблениця Америки Сіссі Спейсек, Девід Стретхейрн («Добраніч та нехай щастить») та курка Часник. У твіттері Джонсон поділився фотографіями та історіями з дводенного знімального процесу — там він називає Мерфі «кльовим чуваком, який любить кіно» і каже, що зйомки проходили у тому ж будинку, де Девід Лінч знімав одну зі сцен третього сезону «Твін Піксу».

Найпорочніший цикл

Креатив: McCann, Нью-Йорк

Співачка Kesha та її молодший брат Sage об’єдналися з активістами студентської демонстрації March for Our Lives, приуроченої до проміжних виборів у США та направленої на підтримку законодавчих кроків проти збройного насилля.

Їхній кліп нагадує експерименти OK Go з механізмом Руба Голдберга, проте починається з рушниці, а далі в кадрі з’являється стіна пам’яті жертв стрілянини у Джексонвіллі, статистика смертей від зброї, хроніки новин та інші повідомлення й символи. Сюжет і пісня повторюються по колу знову і знову, підкреслюючи нескінченний цикл жорстокості в країні. Відео отримало ротацію на MTV і транслювалось на екранах Таймз-сквер, а в журналі Teen Vogue вийшло авторське ессе Кеші.

Мультфільм від Apple «Ділись своїм даром»

Креатив: TBWA\Media Arts Lab, Лос-Анджелес

У своєму різдвяному ролику Apple розповідає теплу сучасну казку про мрійницю Софію. Дівчина проводить вільний час за макбуком, втілюючи творчі амбіції, проте найважче — показати комусь свої творіння.

Проект втілила власна креативна агенція Apple спільно з анімаційною конторою Buck Design. Фонову пісню «Come Out and Play» спеціально записала головна нова артистка Америки — 16-річна Біллі Айліш, яка так само створювала свої перші роботи за маком. На підтримку ролика відбувся спеціальний виступ юної поп-зірки та інтерактивна сесія з ілюстраторами мультфільму.

Концерт, вільний від звуку

Креатив: TBWA / Hakuhodo Inc., Токіо

У Японії живе 5,5 млн людей із вадами слуху. Якось креативна агенція, технологічні стартапи, медіа-артисти та культурні менеджери зібралися разом і задалися питанням: як передати цим людям природу і красу музики? Так з’явилися «sound-free» концерти від Філармонічного оркестру Токіо. 

Проекції на екранах перетворюють рухи дирижера на відеоарт, світлові інсталяції відображають настрій і динаміку творів, та головне ноу-хау — Sound Hug. Куля, яка видається кожному глядачу, резонує зі звуковими хвилями, вібрує, змінює колір з блакитного на червоний залежно від високих/низьких тонів. Обіймаєш — і відчуваєш. Перший же виступ оркестру в новому форматі став фурором і потрапив до преси по всьому світу. 96% відвідувачів вперше в житті побували на концерті, 98% лишились вражені.

Побач музику

Креатив: Talent Marcel, Сан-Паулу

Симфонічний оркестр штату Сан-Паулу (OSESP) існує за рахунок благодійних внесків. Замість того, щоб просити грошей у людей, меценатів чи держави, у новому сезоні оркестр об’єднав зусилля із креативною агенцією.

Інженер створив на 3D-принтері диригентську паличку, в яку вбудував електронний процесор, Bluetooth-модуль, акселерометр, гіроскоп, магнітометр і батарею. Цей пристрій фіксує всі експресивні помахи, а спеціальний софт перетворює їх на художні лінії. 12 музичних творів стали картинами з автографом диригентки Мерін Елсоп, навколо них організували виставку і аукціон, а також виготовили купу сувенірної продукції — чашки, календарі, блокноти, магніти. Далі до проекту хочуть залучити інших диригентів, щоб порівняти результат, тож експеримент продовжується.

Скажи «ні» булінгу

Креатив: The&Partnership / ENT! Marketing, Торонто

Єдиний Канський Лев, який цього року поїхав до Канади. Організація TELUS, що розбудовує спільноти і допомагає найвразливішим, на честь тижня протидії булінгу запросила репера SonReal створити разом пісню «No More». Все дуже просто: ображати слабких — погано, всім мир, #EndBullying. Весь прибуток від продажу і стрімів треку йде на благочинність. Ніколи ще кліпи SonReal не набирали мільйон переглядів так швидко.

На підтримку проекту також пройшов нетрадиційний реп-батл — із панчами, сповненими позитиву і доброзичливості.

Богемська рапсодія від John Lewis & Partners

Креатив: adam&eveDDB, Лондон

Кожного Різдва мережа універмагів John Lewis витрачає мільйони фунтів на ролики, які щоразу розчулюють глядачів. Рік тому у фірмі відбувся ребрендінг, і новоявлені John Lewis & Partners взялися передати важливість партнерства у їхній справі та взагалі в житті, запустивши свою першу осінню кампанію.

Перевірений тривалою співпрацею режисер Даглас Вілсон зібрав 11 дорослих і 82 дитини від 8 до 11 років в актовому залі школи в Північному Лондоні та зняв епічне свято. Рекламу показували не лише на телебаченні, а й у кінотеатрах, зокрема перед однойменним байопіком про Queen.

    Підписуйтесь на наш канал у Telegram.
Плани на осінь 2019: найцікавіші музичні події в Україні