Так загартовується «Карма»: у студії з гуртом 5 Vymir

,

22 August 2019

493

0

Після річного затишшя, кияни 5 Vymir повертаються.

«Музика — те, що нас об'єднує, — каже гітарист і вокаліст гурту Костя Почтар. — Ми грали півроку у студії і писали нові пісні без будь-яких планів щодо виступів. Подібним чином колись створювались “Нові Імена”, але тоді все було зіграно наживо. В новому ЕР є треки, які ми спочатку записали, а потім вчилися грати разом. Це свіжий підхід для групи — створювати пісні, не обмежуючи себе 4 інструментами».

Багато всього сталося за минулий рік. Восени 2018-го група повідомила, що її покидає барабанщик Семен. Хлопці хоч і знайшли йому заміну, але жити і творити без нього так і не змогли — все було готово для нового альбому, та на той час вони вирішили його не презентувати. Семен Терещенко, тим часом, став головним героєм серіаліті «Київ вдень та вночі», Костя Почтар подорожував Європою з сольним проектом Postman, Вадік Лазарєв у студії Lipky Zvukozapys працював над новими альбомами Stoned Jesus, Vovk і писав саундтрек до науково-популярного фільму «Князь Володимир: між пам’яттю та похвалою», паралельно вивчаючи середньовічну музику.

Та незабаром життя знову звело хлопців разом. «Ми зрозуміли, що не можемо існувати в іншому складі. 5 Vymir — це лише ми четверо. В якийсь момент після місяців сварок ми зібралися і зрозуміли, що, переслідуючи якісь цілі, постійно до чогось готуючись, ми втрачаємо нашу дружбу, якій вже, на хвилинку, більше 20 років. І якщо вибирати між принципами і дружбою, то ми вибираємо дружбу. Тож далі зустрілись з Семеном, поговорили, він повернувся в групу. Між собою ми про цей рік більше не говоримо».

Тож ось вони, четверо друзів, на рахунку яких два альбоми «Містолінія» та «Нові Імена», концерти зі струнним квартетом, сапорт для Balthazar та Franz Ferdinand, головна сцена Zaxidfest під Львовом, хедлайнерський слот на фестивалі Comma Stage до Дня Києва на Контрактовій Площі, виступи на деокупованому Донбасі. Вони продовжують свою історію з нової сторінки. 

Аліна Кучма зняла 5 Vymir за роботою над новим EP «Карма», а Костя Почтар написав листа, в якому передав настрій у студії. 

«Сьогодні послухали нові треки і, в принципі, їх можна випускати без слів, прикольний джазок. Звичайно, у 5 Vymir 3.0 для цього є нові інструменти — з нами тепер труба Олег і скрипка Оксана. Вони зі справжньою музичною освітою, а перше повідомлення від Олега було “ноти треба надсилати ОБОВ’ЯЗКОВО”. Ми, звичайно, нічого не надсилаємо, музиканти приходять прямо на запис і мусять грати “советский боевик”, “як у Скорсезе”, “буковинські колядки”, “мелодійно, але не настільки драматично” — так ми пояснюємо нормальним музикантам, чого від них хочемо. Якимось чином, розуміємось на 10 з 10. Головне, що всім весело, і вони дійсно вловили хвилю.

Якщо лишити скрипку, бас і бочку, пісня “Карма” підозріло схожа на ДахуБраху. В прес-релізі ми напишемо, що надихались Шенбергом і атональною музикою Австрії початку 20 століття (ніт), а насправді просили зіграти соло на трубі “І тут, будь ласка, дуже багато нот”, сказавши неправильну тональність. Звукорежисер Сергій Заболотний тепер відмовляється брати у нас м’ятні льодяники.

І шо ви там? Як пацани? Готуєтесь до концерту? Таке тепер часто питають при зустрічі. Так от — ми і гадки не маємо, як все це зіграти наживо. Але це 5 Vymir — ми точно щось придумаємо. Буде гонорово. До зустрічі 10 жовтня в Caribbean Club».

Костя Почтар (гітара, вокал)
Рома Гаркавенко (бас)
Вадік Лазарєв (клавішні, вокал)
Софія Швагер (sophistication)
 Ще більше музики — у нашому каналі у Telegram.
Від Зіггі до Депешів: 7 іконічних фільмів Пеннебейкера, які варто подивитись