Нова українська музика: лютий 2018

,

15 March 2018

15127

0

Щомісяця редакція Comma слухає десятки свіжих релізів і збирає разом найцікавіші альбоми, EP, пісні та кліпи.

Так вийшло, що цього разу майже все співають дівчата, серед яких Vivienne Mort, Palmo X, Джамала, «Один в Каное», The Erised, Лаура Марті та Катя Чілі.

Найкращі альбоми

Vivienne Mort «Досвід»

Альбом місяця

Вокал Даніели Заюшкіної вже став одним зі скарбів сучасної української музики, але в новому альбомі звучить іще більш пронизливо. Загартовані тисячними залами, досвідчені, Vivienne Mort видають платівку, у якій крізь емоційні фортепіанні переливи вплітається то флейта сякухаті, то хвилі Мартено, а особисті переживання про життя та смерть змішані з біблійними мотивами та екзотичною міфологією, але у центрі уваги завжди лишається голос, лірика, відтінки меланхолії від розгубленості до фатальності.

Велике інтерв’ю із Даніелою Заюшкіною — скоро на Comma.

В плейлист: «Я і так одна», «Час», «Іній», «Гало».

Palmo X «A.T.C.W.»

Як для початківця, львів’янка Ксенія Нема самостійно створює досить соковитий електропоп. Відчувається, що вона провела багато часу із записами The xx і M83 та не обійшлася без впливу набираючих оберти локальних лейблів Masterskaya і VIDLIK. 
 
При цьому через звучання улюблених артистів дівчина шукає своє. Звідси різкі повороти від томливих танців до жартівливо солодкої «Chocolate» чи пафосно розмашистої «Темрява» — поки єдиної, але, сподіваємось, не останньої україномовної роботи Palmo X. А заразом розраховуємо, що на концертах ця музика зазвучить не під ноутбук, а у виконанні живого гурту.
 
В плейлист: «Unchained», «Monday», «Forest Runner».

Artem Bemba «Airways»

Артем Бемба живе і записується у Львові та селищі Міженець, населення якого вмістилося б у два клуби Atlas. Минулого року він виклав у мережу чотири різнопланових альбоми — від замальовок під чілвейв до карикатур на фрі-джаз — і вже представив перший у 2018-му, який звучить куди більш гармонійно. 
 
Тут по ембієнтному, сповненому повітря простору розмазані петлі синтезаторів і електроорганів, розсипані звучки електрогітари, а подекуди навіть виблискує кларнет. Така зміна стилю показує, що найцікавіші релізи Артема ще попереду.

Найкращі треки

Jamala «Крила»

Трек місяця

Попередній сингл «Сумую» виглядав як спроба перевести подих після насиченого етапу, але тепер Джамала знову розправляє крила.

Нова робота співачки продовжує лінію її найсильніших релізів — EP «Заплуталась», альбому «Подих», синглу «1944». Динамічна, яскрава, сповнена відчайдушності пісня, яку Джа присвячує своїм «двом крилам» — чоловікові та дитині. Чекаємо на студійну версію.

Один в Каное «Ікони (Шістдесятникам)». Львівське тріо дорослішає як у виборі тем, так і у звучанні. Субтильна акустика лишилась позаду, додались барабани, електрогітари і навіть прокручені задом наперед партії. Перший сингл із нового альбому гурт присвячує «тим, хто силою своєї думки, таланту та особистості творив нас у 60-х». Каное поступово випливає на глибоку воду.

Лаура Марті feat. Katya Chilly «Пташина молитва». Дві рідкісних пташки, одна з вірменських гір, інша з українських лісів, оплакують втрату Небесної Сотні та шукають примарне світло, спочатку обережно і вкрадливо, а згодом на повний голос, вивільняючи весь біль.

Latexfauna «Aloe». Схоже, хлопці зовсім не проти статусу групи, у якої всі пісні звучать, як одна. Колись їм доведеться спробувати щось суттєво нове, за межами чіллвейвових клавіших та серф-рокових гітарок, та поки «Aloe» — їхня найцікавіша робота після основних хітів про серфера та дітей племені айяхуаска. Перш за все, через несподіваний меланхолійний настрій та лірику про старість і близькість кінця.

Balaklava Blues «Don’t Leave Me». Україно-канадська пара Марка та Марічки Марчик тихо і дбайливо загортає народні мотиви у легкий електронний туман, створюючи проникливу й тривожну колискову. У пісню вплетені мотиви «Ой ходить сон» та похідної від неї «Summertime» Гершвіна, а відеоряд містить кадри з фільмів «Небувалий похід» (1931) та «Невидимий батальйон» (2014).

The Erised «Heroes». Якщо загравання із радіоформатом і «Євробаченням» мали вплив на форму цієї пісні, то вони пішли на користь. Перед нами ретельно зібраний хіт, якому, можливо, бракує простору у кульмінації, але він може стати маячком, що заманить на концерти гурту нову аудиторію.

LAYAH «Ранена». У новій роботі співачки значно більше саунду, ніж самої пісні. Тексти, мелодії та особистість розчиняються в аранжуваннях, але лишають по собі приємний присмак. Просте відео, зняте у берлінському метро, закутує трек у цілісну естетику і водночас підкреслює його плинність.

Atlantic Wiz «Love Sensation». Наслухавшись британського рок-н-ролу, екс-учасник Love’n’Joy видає жваву стилізацію у новому проекті.

Pur:Pur «Fire». Ната Сміріна продовжує записувати світлі та грайливі пісні, наче навмисно створені для мультиплікаційних казок. 

  Підписуйтеся на наш канал у Telegram.
Пульс #2: микс лучшей электроники февраля