Два програмісти згенерували «усі можливі» мелодії, аби музиканти перестали судитися за права

26 February 2020

0

0

Представники гурту Spirit сперечаються з Led Zeppelin за мотив «Stairway to Heaven», начебто вкрадений із їхньої пісні під час спільного туру 1968-го. Том Петті наїхав через суд на Сема Сміта, і поп-співаку довелося вписати старшого колегу в співавтори пісні «Stay With Me» та ділити з ним роялті. Гурт Flame засудив Кеті Перрі за плагіат у хіті «Dark Horse», але співачка вже подала апеляцію. Від гучних судових позовів потерпали Прінс, Елтон Джон, Bee Gees, Coldplay, Тейлор Свіфт та багато інших. Малі судять великих, великі судять малих, великі судять великих. Не застрахований ніхто, натомість переможцем може стати хто завгодно. Довести свою правоту дуже важко, оскільки судді рідко є музичними професіоналами. Сума штрафу може сягати кількох мільйонів доларів. Сонграйтери живуть у кошмарі. Принаймні, так було до сьогодні.

«Повернемо творчу свободу артистам!» — вирішили юрист, програміст і музикант Дам’єн Ріль та його напарник-кодер Ноа Рубін. Разом вони створили алгоритм, який згенерував усі можливі поп-мелодії, записали результат на жорсткий диск та виклали у публічний доступ.

Усі мелодії збережені у MIDI-форматі та захищені ліцензією Creative Commons Zero. Ріль та Рубін охопили лише 12 нот у межах однієї октави, адже переважній більшості поп-пісень вистачає цього діапазону. Тривалість мелодії обмежена 12 тактами, тривалість нот не враховується, адже її не враховують і у судових позовах. Таким чином, ентузіасти отримали 68,7 мільярдів комбінацій. Окрім того, вони оприлюднили вихідний код, тож будь-хто може вдосконалити проект.

Що цікаво, існує тільки 243 комбінації з трьох звуків у діапазоні п’яти нот — і саме ці 243 комбінації можна вважати кістяком поп-музики.

Ріль та Рубін зламали систему і викликали жваві дискусії в юридичних колах. Питань досі багато. Наскільки безапеляційним може стати прецедент із жорстким диском? Як бути з мелодіями, які вже створені і захищені авторським правом, але потрапили на диск? Проте Ріль і Рубін сповнені оптимізму.

А поки можна подивитися TED-лекцію Ріля про проект, або навіть скачати усі мелодії в двох архівах по 600ГБ з сайту allthemusic.info.

 
 
    Ще більше музики — у нашому каналі у Telegram.

Можливість для музикантів: що варто знати про Extra Sound, нову програму Українського інституту