Бали, кораблі та київські вулиці

,

15 October 2015

879

0

Костянтин Почтар з гурту 5 Vymir представляє сольний міні-альбом «Бали і кораблі» — пропущений через магнітну плівку привіт 60-им. П'ять щирих пісень під акустичну гітару, у тому числі політична шарада та, можливо, найкрасивіша за багато років музична присвята Києву.

Коли ти написав свою першу в житті пісню і якою вона була?

Першу пісню написав у 12 років у перший день, коли взяв до рук гітару. Тато показав мені три акорди — Am, E i Dm. От куплет був на Am i E, a Dm я не міг переставляти швидко, тому в пісні була пауза, щоб був час узяти третій акорд. 🙂 Я одразу ж записав себе на касету і потім слухав. Але ще до того ми з Вадіком (Вадим Лазарєв, колега по гурту 5 Vymir – прим.) писали щось схоже на пісні. Нам було по 10 років, ми приходили до нього додому після уроків, вмикали фонограму на синтезаторі і придумували тексти до мелодій. Співали і записували це на касету. Ці касети десь є.

Певною мірою, твій сольний EP — подяка 60-им рокам за вплив, чи не так?

Частково, так. Треки проходили через магнітну стрічку і звучать, як із 60-х, але то не моя ідея — Вадік сам зробив і надіслав мені готовий варіант.

На твою думку, що саме і хто саме з 60-их відгукується у піснях Postman? Я от на початку «КВ» чую Ніка Дрейка.

Буду сприймати це як комплімент. Я люблю Боба Ділана і Джина Кларка — вони і Саша Буль найбільше вплинули на те, що ці пісні побачили світ.

Я люблю Боба Ділана і Джина Кларка — вони і Саша Буль найбільше вплинули на те, що ці пісні побачили світ

Цей ЕР задумувався як жарт. Коли ти зрозумів, що все серйозно?

Коли отримав записи. Слухав у себе на кухні і думав: «Чувак, це ж найкращі треки, які ти писав!»

Окрім особистих історій, тут ти торкаєшся суспільних тем. Розкажи, як ти написав титульну пісню «Бали і кораблі».

Я не люблю мутних тіпів, навколо їх забагато, і вся наша політика теж дуже мутна. Все вирішується в кулуарах і людям не вважають за потрібне пояснювати, які рішення приймаються. Політика має вийти з коридорів на вулиці. Мені набридло, що нам брешуть. Вони, звичайно, вважають, що це для нашої ж користі, але дехто не оцінює реалій, створює навколо себе ілюзорний світ. Пройшов той час, коли питання можна було вирішити за спинами у людей. Нам продовжать вішати локшину на вуха, поки кожен сам не візьме своє життя в свої руки.

«Комусь вдихати весь цей пил, тягнути човен із мілі, комусь тримати небосхил, щоб нам встояти на землі», — рядки саме про це.

Особисто мені найбільше сподобалася пісня «КВ». Чи можна присвятити її конкретним київським вулицям?

Так, частково. Коли співаю її, ніби стою на розі Великої Житомирської і Гончара. Але вона і про дім, про рідний Академ, де я виріс і ходив до школи.

Сольний проект — це, зокрема, нагода відпочити від колег по гурту. Але у тебе тут і Вадим Лазарєв, і Семен Терещенко — який тоді сенс, чому, на твою думку, ці пісні не личать гурту 5 Vymir? Занадто щирі? У них ти — занадто ти?

Я часто приносив подібні треки на репетиції, ми пробували грати і хтось казав, що не уявляє їх ніяк, окрім акустики. Так, вони більш відверті, але і формат «ти, гітара, слухач» спонукає до цього. Коли я граю так, відчуваю себе голим. Я спитав у хлопців, чи буде їм окей, якщо я запишу ці треки і буду їздити в акустичні тури. Усі відповіли «так» і допомогли мені з записом. Розумієш, нам з групою важко багато їздити — ти можеш об’їхати з концертами в Україні лише десяток міст, бо майданчиків мало, хорошого звуку ще менше. А я сумую за дорогою та спілкуванням. В акустиці можна виступати будь-де. У мене був концерт у книжковому магазині, у готелі. Ми і з 5 Vymir багато де граємо акустику, але в тури поки не їздили.

Що для тебе складніше — тримати увагу публіки у клубі Atlas разом із гуртом 5 Vymir, чи в залі поменше, але самому?

Коли ти сам, ти можеш заволодіти залом тільки своєю музикою і спілкуванням. А з групою дуже багато моментів грає роль — звук, світло, одяг, рухи. Хоча музика і там, і там для мене на першому місці.

Попереду концерти Postman у Києві, Івано-Франківську, Львові й Варшаві. Гратимеш тільки своє, чи будуть реверанси в бік улюблених артистів?

Окрім своїх, на концертах виконую пісні Боба Ділана, Майка Несміта, Джина Кларка та Вадіка Лазарєва.

Зустрічайте Postman на концертах:
24.10 — Київ, Mezzanine
28.10 — Івано-Франківськ, Urban Space
29.10 — Львів, Luft
31.10 — Варшава, Przestrzeń Prywatna

Ghostpoet сбрасывает кожу