Нова українська музика: найкраще за травень 2018

,

11 June 2018

0

0

Цього місяця редакція Comma виявила купу несподіваних відкриттів, тож зустрічайте визнаних героїв молодої сцени і вражаючих ноунеймів у огляді альбомів, EP, треків та кліпів.

Найкращі альбоми та EP

Latexfauna «Ajahuaska»

Вони починали із жартівливих, яскравих фантазій про ковбоїв, дітей племені айяхуаска, серферів, та з часом з’явилася і меланхолійна ода старості «Алое», і ексцентрична сатира «Поліція». Схожі між собою, їхні пісні фракталізуються і створюють цілий пригодницький світ, вартий того, щоби стати саундтреком твого літа.

sophistication «looming»

Софія Швагер — недооцінена авторка-виконавиця із Києва, чий манливий голос і прості, сирі і від того ще живіші гітарні перебори бережливо малюють почуття, наче густою гуашшю. Тут можна згадати і Cat Power, і Лору Марлінг, та є у Софії щось своє, особливе, щире. «Looming» — скарб, про який хочеться розповісти всьому світові, але зробити це пошепки.

Woo York «Chasing The Dream»

Український електронний дует нарешті представляє дебютну платівку на німецькому лейблі Afterlife, який заснували Tale Of Us. Дванадцять ритмічних треків, що переходять один у інший і утворюють цілісний годинний рейв, були варті очікування.

Leftie «Caveman On A Date» EP

Бувалий герой українського драм-н-бейсу Олексій Шаталов видає музику нечасто, проте цієї весни зробив виключення за підримки локального лейблу 2064年. Драм-н-бейсу як такого тут практично немає, це радше експресивні звукові колажі поза жанрами, проте походження Leftie наділило їх невпинним драйвом. 

Polygrim «Expect Subtle Miracles When Using a Time Bending Machine» EP

Київський продюсер і музикант Володимир Дзіцюк поєднує  інтелігентну електроніку із акустичною гітарою і фортепіано, створюючи по-весняному оптимістичні треки. Досвід написання саундтреків до відеоігор робить його музику дуже образною і деталізованою.

Sherpa The Tiger «Great Vowel Shift» EP

Львівська четвірка Sherpa The Tiger надихається східноєвропейським краутроком 60–70-х, додаючи до нього і радянські синтезатори, і сучасний психоделічний поп. На виході маємо п’ять стрімких, вібруючих інструменталок. Вражаючий старт.

Зэ Джозерс «подуставшая юность (микстейп)»

Найсміливіші діти провінції, безмежно хоробрі нащадки периферії, дуже браві вилупки глушини — у новому мікстейпі Джозери додали електроніки, а з нею екзистенціалізму, пошуків себе і, звісно, ескапізму.

Braii «City of Nothing» EP

Важко повірити, що співачка Milosskaya, колись популярна на каналі М1, і лідерка нового пост-панк гурту Braii — одна й та сама людина. За натурою це абсолютно різні особистості. Оксана Бризгалова сім років писала нові пісні і два роки вивчала тонкощі якісного звучання, керуючи студією Istok, щоб віднайти себе. І недарма: її томний стиль захоплює, немов міцний гіркий алкоголь.

Sex Blender «Hormonizer»

Галицький гурт змішує у блендері стоунер із елементами прогресивного і психоделічного року, отримуючи потужну суміш, що може вибухнути будь-якої миті.

Найкращі треки та кліпи

Yuko «Hreblia». Найшаленіший трек із минулорічної платівки «Ditch» отримав божевільну екранізацію, яку він заслужив. Неможливо відірватись і важко не пританцьовувати.

Blooms Corda «Моя Каліфорнія». Випустивши два альбоми за два роки, гурт збавив темп, та тепер повернувся із новою піснею. Мало що змінилося у підходах, проте ми все одно скучили за голосом Данила і прифанкованим стилем Корди.

INDT «Barcelona». Indytronics перетворилися на INDT і заграли у платівці «Palace» по-австралійськи сонячний поп-рок у легкому мареві гітарного ділею і м’яких синтезаторів. Можна скільки завгодно змінювати назву і гнатися за трендами звучання кількарічної давнини, та проблема, як і у більшості гуртів, у іншому — нестачі власних ідей, свого характеру. Втім розслаблений спільний трек із репером Wavy Dem показує, що хлопці швидко вчаться і цінують якість, тож іще можуть здивувати.

Prince Albert «Fall». Відштовхуючись від пост-панку і нью-вейву, харківські музиканти не тонуть у мулі шаблонів, а випливають на велику воду. Ви ще неодмінно про них почуєте.

Banned Society «Tennis Court». Трохи хіп-хопу і психоделії у рожевих окулярах, дніпровський гурт із кліпом до квітневого альбому «Candy».

HINDU «Gorgeous». Як і раніше, Тетяна Янковська грає ніжний бедрум-поп.

 stonefromthesky «In a Grove». Алекс Зінченко представляє неспішний маскулінний трек про те, що кожен із нас має самостійно знайти вихід із хаосу.

Время и Стекло «Е, бой». Номер один у трендах YouTube, і недарма. Музично, візуально і текстово гурт продовжує робити об’ємні хіти, повні яскравих хуків і зачіпок.

Музыкальный баттл: Warhaus против J. Bernardt