Найкраща українська музика літа 2018

,

19 September 2018

0

0

Від пост-панку до танцювальної електроніки — перед вами найцікавіші альбоми, EP, пісні та кліпи цього літа на думку редакції. Komissiya, Postman, Monoconda, Voin Oruwu, Dakooka, Hidden Element, Vanek Foundation та інші.

Альбоми та EP

Komissiya «R.Complex»

Нові пост-панк бешкетники з Києва присвятили дебютну платівку рептильному комплексу — найдавнішій частині людського мозку, що відповідає за примітивні рефлекси, такі, як пошук їжі та комфортних умов, хтивість, відстоювання своєї території.  На конкурсі гуртів від фестивалю Atlas Weekend хлопці перемогли за голосами і жюрі, і публіки, так що свою територію Komissiya ще відстоїть. 

Окремого реверансу заслуговує кліп «Eggshell» — знятий на VHS угарний двіж у костюмах з Aliexpress у районі метро Лук’янівська, на Подолі та під Гаванським мостом. (Beaten Up, Eggshell, Working Class Villain)

Postman «Everything is New»

У своїх сольних піснях Костянтин Почтар із гурту 5 Vymir змальовує світ навколо і свої почуття щодо нього, і якщо раніше це були прості ескізи, то тепер відтінків стає дедалі більше, фарби лягають на полотно мазками різних розмірів та форм. З’являються несподівані деталі — голос Аньі Оуен Вістер із норвезького тріп-хоп гурту Flunk у «I Mitt Sinn», колісна ліра у «Holy War», хохма на початку «Чуєш». Кольори стають насиченіші. Настрій — густіший, заплутаніший, часто похмуріший. Зрештою, все як у світі навколо.

Цей альбом сповнений розчарування і питань. Відповіді приховані між рядків. Вони пробиваються, як світло крізь пальці. Правда десь посередині. Надія десь зовсім поруч. (I Mitt Sinn, Сіль, Holy War)

Monoconda «Alphabet Pt. 1»

В основу електронного проекту Олександра Філоненка закладені живі виступи, тож будь-який прояв Monoconda — у студії, на вечірці Comma чи на головній сцені фестивалю Brave! Factory — це приборкання енергії, неповторна мить, постійний рух уперед, до непередбачуваного.

Voin Oruwu «Big Space Adventure»

Від техногенних бітів із вечірок майбутнього до неосяжних ландшафтів, залитих синтетичним сяйвом, немов у пост-апокаліптичному кіно — київський продюсер Дмитро Авксєнтьєв запрошує у велику космічну пригоду.

У мережі можна знайти лише семплер, кілька треків і запис ефіру на Радіо Аристократи. Повний реліз доступний лише на вінілі, зокрема у Closer Record Store.

Dakooka «Герой»

Тріп-хопові ритми, темні електронні матерії, голос як гнучкий інструмент, нотки цинізму — образ Катерини Єрьоменко впізнаваний, цілісний та інтригуючий настільки, що й Еміка позаздрила б. Ближче до фіналу, після серії експериментів, артистка нагороджує слухача гучними піснями «Обещай» і «Герой», вартими стати класикою українського інді, що б це не значило.

Слідом Dakooka випустила ще й EP «Форма», проте порівняно з альбомом він справедливо лишається на другому плані. (Брат, Обещай, Герой)

Refinders «Skin Effect»

Музиканти добре вивчили історію синтпопу і бавляться з нею досхочу, видаючи один за одним електронні бойовики. Патетика вокалу часом може втомити, та навіть ця манера певним чином стала традицією жанру. 

Із численних музичних посилань Refinders потроху складають власні правила гри. Головний козир у тому, що гурт взявся нізвідки. Що буде далі, як пісні втіляться у кліпах та на сцені — поки ніхто не знає. (Boost Imagination, Like Many Times Before, All Night Long)

Vanek Foundation «Rookodiller» EP

Іван Клименко робив аранжування для MamaRika і найсвіжішого синглу Джамали «Крила», відкрив на своєму лейблі Rookodill’a гурт [O] і співака Laud, а ще він — учасник гурту «Сальто Назад». 

Новий проект сірого кардинала українського саунд-продакшну — це не просто сольник. Vanek Foundation — це колаборація з дружніми музикантами, дистильована суміш соулу, фанку, джазу та олдскульного інструментального хіп-хопу.

Про роботу над релізом нам розповіли Іван Клименко, Мар’яна Головко, Very The Jerry та LAUD.

Hidden Element
«Voices» / «Quiet Steps» EP

Два підряд релізи, за якими одразу і не скажеш, що їх записав один і той самий дует. Пульсуючі ритми, соковиті синтезатори і голосові семпли, оповиті шумом і туманом — це «Voices». Ламані біти й гострі електронні конструкції — це «Quiet Steps». Сподіваємось, виступ Ігоря та Ніла на фестивалі Hedonism був далеко не останнім.

Rennen «Scatters / Tara» EP

Хвиля техно поглинула Данила Маріна, відомого як учасник The Erised та драм-н-бейс продюсер Detail. Його звучання аскетичне і, як доводить ремікс від Shadow Unit, лишає вдосталь простору для фантазії.

Треки та кліпи

5 Vymir задають танцювальний ритм і заводять чи не найліпшу свою гітарну партію. Пісня взагалі сповнена хуків і мала б регулярно звучати по радіо.

«Бумбокс» та The Gitas разом — це подвійна потужність.

Grisly Faye випустила свій найграйливіший трек напередодні тривалого від’їзду на навчання на музичних програмах у США і Португалії. Детальніше про це — у нашому інтерв’ю Grisly Faye: «Я не можу вимкнути механізм, який пише і випускає пісні».

Останнім часом кожна нова пісня Panivalkova — це концептуальна подія, повноцінний проект. Так сталося і цього разу в колаборації з електронним продюсером Morphom. Оплески і перкусія утворюють біт, який приводить до епічної кульмінації, а підкреслює усе це барвисте відео.

Дивіться на Comma інтерв’ю з Panivalkova у малюнках та читайте велику бесіду з Morphom. Почути більше можна буде на концертах Panivalkova 10 жовтня у Берліні та 18 листопада у Києві.

Україно-канадський дует Balaklava Blues переосмислив старовинну обрядову пісню «Стріла». За її сюжетом стріла-блискавка «вбила» «доброго молодця», і тепер до його тіла не може наблизитись жоден із родичів. У авторській версії Марка та Марічки Марчик у фолк врізається глітч-хоп. Разом із драматичним відеоколажем старих кіно-хронік, військових архівів і радянської анімації, робота демонструє усю жорстокість та абсурдність війни на Донбасі.

Серед швидких і сумбурних вправ, у свіжому міні-альбомі Constantine «’90» є трек, у якому вдалося вивести на новий рівень уже відомі яскраві сторони артиста — відточені мелізми, танцювальні ритми, любов до епічності й потойбічних мотивів.

ADAM «В липні». Літній народний хіт про море, любов і полотєшко — і це навіть не Latexfauna.

Є щось ретроградне і водночас позачасове у манері співу Люсі. Краутрокове аранжування електронщика Bejenec, який зараз набирає оберти, і теми пісень — «Марія Магдалина», «Ной» — роблять це відчуття ще об’ємнішим. Кліп знімали у Києві, Копенгагені та на острові Самуї.

Екс-вокаліст Hiels Данило Зубков під новим іменем Lucas Bird випустив три пісні, легких і наївних настільки, що неможливо пройти повз.

До речі, про легкість і наївність. Герої мрійливої електроніки двохтисячних 2sleepy повернулися з новим матеріалом.

Колишні учасники реп-гурту «Нуль Forty Four» за підтримки лейблу Rookodill’a показують, що україномовний хіп-хоп може бути елегантним, грайливим, приджазованим. Багатообіцяючий початок проекту Електромед.

Зірки андеґраунду Зэ Джозерс задають непрості питаннячка у нових піснях. Відповіді доведеться шукати на презентації альбому «Сложные Машинные Биты» 9 листопада у Mezzanine.

Психоделічний гурт Atomic Simao присвячує новий сингл учаснику і другу Андрію «Барту» Дворяшину, який загинув у горах у липні. Новий альбом «Levitation Loom Four» вийде до кінця року.

Другий студійник Cape Cod «Echoes» обіцяє бути розмаїтим. Найсвіжіший сингл до нього — це святковий хаус у найкращих традиціях старої школи за участю ірландського вокаліста.

Після синглу «Love Sensation» бадьорий героїчний рок стає для Atlantic Wiz нормою. Структура нової пісні така, що нудьгувати ніколи.

  Підписуйтеся на наш канал у Telegram.
И целого мира мало: каким нам запомнится Мак Миллер