Не боятися грошей: що таке УКФ і хто вже отримав гранти на музику

У 2018 році сталося те, про що давно мріяла творча тусовка — держава знайшла гроші на культуру і створила прозору, хоч і технічно непросту систему розподілу фінансування. З'явився Український культурний фонд.

Досвід тих, хто вже реалізував свої проекти за підтримки УКФ, доводить, що зв’язка митець-держава може бути ефективною. Якщо ви організовані, читаєте інструкції та поважаєте дедлайни, то фінансова підтримка фестивалю, онлайн-проекту чи гастрольного туру може стати реальністю. Далі — про тих, хто не злякався грошей і конкурсного відбору, щоб музики стало більше.

Інкубатор RespublicaFEST

Хмельницький

«Мистецтво не повинно знаходитися виключно в звичних закладах культури, адже місце артиста там, де вирує життя», — вважає команда добре відомого фестивалю. Саме тому вона затіяла проект «Республіка Інкубатор» для молодих музикантів. 

Виконавці, чиї заявки на участь пройшли відбір, протягом двох тижнів брали участь у воркшопах, писали пісні, репетирували, а потім вирушили у подорож Хмельниччиною і виступили саме там, де «вирує життя» — на продуктових ринках, міських площах, у музеях тощо. Корисний досвід і нові враження отримали і музиканти, і випадкові слухачі.

Шоу-програма «Володарі стихії»

Київ, Одеса, Івано-Франківськ

Приклад того, як можна актуалізувати фольклор, зокрема традиційні музичні інструменти, за допомогою власної легенди та нових технологій. 

«Володарі стихій» — це масштабне аудіовізуальне дійство для широкої аудиторії за участю віртуозних солістів та Національного академічного оркестру народних інструментів (НАОНІ). До програми увійшли оркестровки поп-хітів, класики та фолку. За словами організаторів, шоу запрошували з виступом як великі українські міста, так і європейські столиці.

Фестиваль сучасної та імпровізаційної музики Free Fest

Київ

Учасники фесту кинули виклик як популярній музиці, так і консервативній академічній. 

Серед гостей — американське Trio.rar, вокальні комунікатори з Німеччини VocColours, українці Ukrainian Improvisers Orchestra та інші. Одразу на кількох локаціях столиці створювалися оригінальні копродукції, наприклад, опера SHPUNS, відбувалися прем’єри та інші заплановано імпровізаційні події, які створювали атмосферу творчої свободи. Особливу увагу організатори приділили освіті — воркшопам та майстер-класам.

Джазові сніданки

Вінниця

Проект, який став майданчиком для зустрічей та обміну досвідом серед професійних виконавців джазу, викладачів та аматорів. 

Формат сніданків передбачає легке спілкування у колі однодумців, а також майстер-класи від запрошених гостей, серед яких відзначилися австрійський джазовий гурт Kusimanten, польський скрипаль Адама Балдих, співачка з Люксембургу Клер Персон та учасники проекту «Литовські тромбони». Джаз залишається музикою для вузької аудиторії, проте і в її межах можна досягти успіху — власне, цьому і вчили резиденти на «Сніданках».

Фото: Костянтин Гомон

Open Opera Ukraine: барокові майстер-класи

Київ

Всеукраїнський проект із підвищення кваліфікації оперних виконавців та привернення уваги до цього виду мистецтва. 

Артисти, відібрані Open Opera Ukraine, пройшли серію майстер-класів під егідою тренерки — відомої польської сопрано-співачки Ольги Пасічник — та підготували всеукраїнську прем’єру барокової опери Генделя «Ацис і Галатея». Курс пройшов у Мистецькому Арсеналі і зібрав як професійну аудиторію, так і прихильників жанру.

Фото: Світлана Чуруброва

Bandura Music Days

Київ

Бандура — це сучасно, красиво і перспективно. Попри пафосний імідж інструменту як національного символу, гурт «Шпилясті кобзарі» та їхній лідер Ярослав Джусь взялися зламати стереотипи. 

Одразу на кількох локаціях вони влаштували оригінальні виступи сучасних бандуристів, зокрема у супроводі діджеїв або гурту ТНМК, а також лекції, дискусії, воркшопи та інтерактивну експозицію рідкісних бандур.

  Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Нова українська музика: найцікавіше за березень 2019