Що покажуть на кінофестивалі Intro: Нік Кейв, історія MTV, фейсконтрольник Бергхайну

05 November 2019

0

0

Завдяки KyivMusicFilm тисячі людей по всій країні побачили на великих екранах незабутні фільми про Девіда Боуї, Ніка Кейва, Чіллі Гонзалеса та рейв у Ірані, концертники Прінса, LCD Soundsystem, Depeche Mode та Pearl Jam — десятки і десятки показів, на яких ми вдивлялись і вслуховувались, підспівували і відкривали нове. На черзі другий фестиваль кіно про музику і культуру Intro.

З 4 по 8 грудня у Будинку Кіно відбудеться 11 показів, які розширять світогляд. Майже всі вони документальні, та в якості спеціальної події організатори приберегли особливий художній фільм.

Розклад та квитки
Подія на Facebook

 

Берлінський фейсконтрольник

4 грудня

Перед вами справжні охоронці вайбу, які оберігають вхід до знакових клубів Берліну. Смайлі Болдуін з Delicious Donuts, Френк Кюнстер з King Size та в першу чергу, звісно, зірка номер один серед фейсконтрольників — Свен Марквардт з Berghain. За маскою його татуювань і пірсингу ховається вразлива душа відповідальної та сумлінної людини, яка жартує, що після смерті обов’язково відстоїть чергу в босхівське пекло і врешті не пройде фейс-контроль. Його портрету в фільмі приділяється велика увага.

 

Рамс: людина-дизайн

4 грудня

Дітер Рамс — одна з найвпливовіших фігур в історії промислового дизайну. Технології крокують уперед, але всі досі згадують Рамса і озираються на його «Десять принципів хорошого дизайну» — сьогодні їх використовують найуспішніші компанії світу.

 

Мерщій вмикайте MTV

5 грудня

У 1981 році поява MTV стала чимось абсолютно інопланетним — навіть у прогресивній Америці не було свого мас-медіа для молоді. Музичний канал швидко став чимось на кшталт молодіжної релігії, а його вплив і досі відчутний далеко за межами Штатів. Ось як почався хайп.

 

Пітер Ліндберґ. Жіночі історії

5 грудня

Пітер Ліндберґ вважається родоначальником феномена супермоделей. Саме він спровокував справжню революцію у світі модної фотографії, перетворивши своїх героїнь на світових суперзірок. Акторки, музи, моделі та близькі жінки легендарного фотографа діляться своїми історіями стосунків із Ліндберґом, які, подібно до мозаїки, складаються у яскравий портрет одного з найвидатніших фешн-фотографів.

 

Everybody in the Place: неповна історія британських рейвів 1984-1992

6 грудня

Ностальгічна подорож у Summer of Love — одну з наймасштабніших подій, під час якої на Трафальгарській площі зібралося понад 100 тисяч рейверів, сквотерів, екоактивістів і громадських активістів. Вони спробували пройти аж до Гайд-парку у супроводі кількох саунд-систем, але були зупинені загонами спеціального призначення. Це була остання масова мобілізація представників британської контркультури проти істеблішменту.

 

Симфонія Берліну

6 грудня

Насичений та ритмічний фільм про те, чим живе місто сучасних легенд і культурна столиця Європи. Вулиці, наповнені молоддю з усього світу, мальовничі панорами, жителі Берліна — як елементи цілісного твору.

 

Дух Баугаузу

7 грудня

Це дещо більше, ніж чергова документалка про Баугауз. Її радше можна порівняти з глибоким зануренням у суть речей у сучасній культурі. Це захоплива розповідь про становлення школи та її сміливі ідеї, що знайшли втілення у архітектурі, дизайні, мистецтві, та розлетітися світом попри переслідування німецькими націонал-соціалістами.

 

Black to Techno / Distant Planet: The Six Chapters of Simona / Into A Space Of Love

7 грудня

Три коротких метри про головні феномени електронної сцени 90-х, що стали стовпами культурної революції: історія широкої палітри детройтського техно від Хуана Аткінса до J Dilla, емоційна ода італо-диско, роздуми про народження нью-йоркскього хаусу.

 

20,000 днів на Землі

7 грудня

Якщо ви досі не бачили цей фільм про Ніка Кейва, його безперечно варто подивитись. Якщо бачили — точно захочете повторити. Світ Ніка — це одночасно і готичний нуар із біблійними алюзіями, і драма, на яку автор дивиться з відкритою іронією. Ранок. Нік розплющує очі, встає з ліжка, чистить зуби, вдягається, випиває каву, сідає у свій «Ягуар» і вирушає у студію, а після — на сеанс до психотерапевта. Під час рутинних ритуалів його супроводжує внутрішній голос, який виголошує банальні мудрості. А камера навіть не намагається вдавати, що фільмує справжнього Кейва.

 

Краса і занепад

8 грудня

«Ні, не сьогодні» — мабуть, найвідоміша фраза, за якою знають Свена Марквардта, фейсконтрольника найвідомішого клубу Європи Berghain. Та мало хто знає, що його найбільше захоплення — фотографія. Ще задовго до падіння Берлінської стіни він досліджував субкультури Східного Берліна та їхніх найяскравіших персонажів, фотографуючи все на чорно-білу плівку. Через історії Свена тут розкривається ще й образ олдскульної місцевої панк-тусовки, серця берлінського бунту.

 

Небо над Берліном

8 грудня

Один із найоригінальніших фільмів усіх часів, він не вписався в рамки кінематографа 1987 року і одразу ж здобув славу радикального експерименту. Режисер Вім Вендер та письменник Петер Гандке поєднали непоєднуване: документальну фактуру Берліна і його жителів та казку про ангела, що закохався у циркову гімнастку. Попри загальне захоплення, ця стрічка значно складніша, ніж здається, а її романтичний сюжет — лише прикриття. До речі, тут звучить дві пісні Nick Cave & The Bad Seeds і з’являється сам гурт у його найрозгульніші роки, тож можна вважати, що в рамках Intro на нас чекає міні-ретроспектива одного з найважливіших артистів сучасності.

 

    Ще більше музики — у нашому каналі у Telegram.

Лайв дня: Altin Gün грають психоделічний рок із турецькими мотивами у студії KEXP і на фестивалі