На фестиваль Strichka увірвалися праві. Поліція не приїхала

21 May 2019

0

0

18-19 травня київський арт-центр Closer влаштував фестиваль електронної музики Strichka. Спочатку фест охопив як основну залу арт-центру, так і всі сусідні майданчики, серед яких Mezzanine, MetaCulture, Otel’, а вранці 19 травня події перемістилися на Причал — відкритий простір поруч із Closer.

Близько 21:00 на територію Нижньоюрківської, 31 увірвалися невідомі в масках. За словами свідків, це були праві радикали, які били відвідувачів, жбурляли в них каміння та намагалися взяти штурмом Closer, сплутавши його з клубом Otel’, де якраз проходив концерт бельгійського хардкор-гурту Redemption Denied від промо-групи 044 Hardcore.

Команда Closer стверджує, що викликала поліцію, та жодної реакції не було і на зворотній зв’язок ніхто не вийшов. 044 Hardcore у пості на Facebook після концерту прокоментували напад лаконічно, назвавши його «ексцесом». Ми запросили коментарі правоохоронних органів.

Далі наводимо слова очевидців.

Оновлено. Один із постраждалих дав анонімний коментар виданню Хмарочос: «Першим штовхнули хлопця, який ішов за кілька метрів попереду нас. Потім відразу до нас підбігли кілька людей, і почалося. Товаришу ногою висадили щелепу, мені першим же ударом зламали носа, далі все як у тумані. Мені не вдалося вибратися у безпечніше місце і по суті я пробіг крізь весь натовп, кілька разів упав. Статистику ударів не вів, підбігали по кілька людей і били чим і як хотіли. Товариш дістав велику кількість ударів по голові й у корпус, кілька разів упав».

 

Оновлено 2. Того ж вечора аналогічна за розмірами група людей (близько 30 осіб) напала на клуб Coschey на вулиці Ярославській. Щонайменше одну особу облили газом і побили. Редакція The Village взяла коментар у представників Coschey: «Це все футбольні розбірки. Праворадикальна футбольна організація прийшла шукати ліворадикальну. Суть у тому, що ці організації пропонують свою охорону на різні події. Вони пропонували нам, але в нашому просторі ніколи не було охорони і ми відмовилися. Організатори концерту в Otel’ погодилися на цю охорону, і праворадикали прийшли по неї. Спочатку вони шукали їх у нашому просторі, але не знайшли. Тому зробили цей показовий акт. Ми побачили групу з 30 агресивно налаштованих людей, які йшли до нас. Ми попередили всіх на вулиці, забігли у приміщення і забарикадувалися. Як виявилося, до нас ішов друг з іншої локації і не знав про цю ситуацію. Вони його побили – залили очі балоном, розбили ніс і вкрали рюкзак. Поліція приїхала 10 хвилин після того, як усе це сталося. Коли правоохоронці зрозуміли, що це радикальна організація, то їхній настрій змінився. Потерпілий з розпухлим носом, з пошкодженими очима, а поліція каже, що з ним усе гаразд. Але нам вдалося їх переконати, тому правоохоронці зафіксували акт правопорушення».

Оновлено 3. З’явилися коментарі правоохоронців.

Яна Кулик, прес-секретарка Подільського управління поліції: «З цього приводу надходило повідомлення, на виклик виїжджали патрульні. Вони вам нададуть більш детальну інформацію, ніж ми. Я навіть не можу сказати, чи затримали когось, бо не володію інформацією».

Оксана Блищик, речниця поліції Києва: «Жодних заяв до поліції не надходило, і слідчо-оперативну групу на місце інциденту також не викликали. Ми внесли дані про цю подію після відповідного повідомлення у журнал обліку та взяли пояснення в адміністратора (арт-простору Closer – ред.). За його даними, під час заходу о 21:30 19 травня у приміщення забігло близько 20 осіб, схожих на ультрас «Динамо» – вони викрикували футбольні гасла. Ця група вчиняла хуліганські дії, в результаті яких було пошкоджено холодильник. Але постраждалих немає. Нікого не було затримано, бо немає заяви про вчинення правопорушення».

  Підписуйтесь на наш канал у Telegram.

Royal Blood вжарят концерт в Киеве: вот 5 эффектных лайвов рок-дуэта