Темні матерії: 12 ключових артистів фестивалю Black! Factory

,

10 October 2019

0

0

Арт-центр Closer планує знову вписати себе в історію київського андеграунду, цього разу — у світі дарк техно та електронного хардкору. Після успіху Brave! Factory організатори наважились провести ще один повноцінний фестиваль за межами звичної стрічкоткацької фабрики — Black! Factory. Квитки у продажу.

За три роки Black! здобув прихильність альтернативної аудиторії, готової до викликів. Тепер настав час збільшити масштаб. Дата — 29 листопада. Локація ще в секреті, проте зовні вона буде схожа на майданчик Angar з Brave! Factory, де несамовита енергія живилась миготінням стробоскопів, а всередині на нас чекатимуть два танцполи і зона відпочинку.

У лайнапі — жодних компромісів. Тільки похмурий, суворий саунд.

Atari Teenage Riot / live

У 90-х ці німці лунали з програвачів будь-якого поважаючого себе анархіста. Гурт одним із перших об’єднав радикальні переконання розлюченого натовпу з експериментальним звучанням панку, хардкору та електроніки. У симбіозі народився діджитал-хардкор — новий музичний жанр, назву якого вигадав фронтмен Алек Емпаєр.

Успіх музикантів швидко перетворив їх із локального феномену в гастролюючий колектив, і до кінця 90-х про них вже знали всі. Окрім сольних турів, ATR подорожували з Nine Inch Nails, Rage Against The Machine, Wu-Tang Clan, Ministry.

Play Video
Play Video

The Empire Line / live

Спільний проект топового електро-продюсера Швеції Йонаса Реннберга, більш відомого під псевдонімом Varg (Вовк – швед.), Крістіана Стадсгарда і вокаліста Ісака Гансена. Їхня поява в лайнапі фестивалю пояснює, що саме мали на увазі організатори, коли обіцяли не підлаштовуватися під аудиторію Closer. За останні три роки група випустила три платівки нещадного панк- і нойз-техно, слухати яке найкраще саме наживо.

Від перформансів гурту віє скандинавським холодом, що заморожує кров у жилах. Просто дочекайтесь, поки на сцену вийде Гансен, підніметься на свій п’єдестал і прокричить у мікрофон рядки з альбому «Rave». Якщо придивитися, назви треків відсилають до кращих вечірок Берліна, Стокгольма і Копенгагена, а контекст — до сучасної рейв-культури загалом.

Planetary Assault Systems / live

Коли наприкінці 80-х в Англії зароджувалось техно, Люк Слейтер стояв на передовій, а цей проект був його знаменом. Якщо обирати хедлайнера Black!, це, безумовно, він.

Ім’я техно-продюсера існує одразу в двох епохах: у 90-х, де він лише започатковує моду на агресивну і ще не зовсім зрозумілу музику, і в середині нульових, коли артист вирішив повернутись на сцену, але з переосмисленим і актуальним сьогодні звучанням. Незмінними лишаються тільки відлуння космічного трансу і відчуття наростаючої тривоги, яке сам Слейтер порівнює з моторошним триллером.

Play Video
Play Video

K-X-P / live

Справжня перлина фінського краутроку. Простий ребус у назві відсилає до імен музикантів, Кей та Пі — вокаліст Тімо Кауколампі та клавішник Туомо Пуранен — рушійна сила і кістяк гурту. У 1996-му вони стартували з проекту Op: l Bastards, де змішували гаражний рок із електронікою, а в 2006-му співпраця знайшла логічне продовження у тріо K-X-P.

Відтоді гурт випустив 4 платівки, в кожній з яких простежується космічний симбіоз панку, ембієнт-техно і захмуреного диско, що нагадує мелодії арканоїдів з 80-х. Все це виливається у гіпнотичний і сміливий лайв, тільки відвідавши який можна розгадати ребус до кінця.

Under Black Helmet / dj

Нове ім’я у темному андеграунді, литовський продюсер Юліус Лауразоніс дебютував у 2015 році і встиг заручитись підтримкою нідерландського лейблу MORD і німецького Code Is Law, де випустив свій перший альбом «Mute».

Музиканту знадобилося лише кілька релізів, щоб його треки підхопили такі гіганти, як Джефф Міллз і Tommy Four Seven. Такий успіх, ймовірно, криється в дитячій любові до клавішних і ударних, яка тепер превалює в сетах Under Black Helmet у вигляді заразливої перкусії та наполегливого ритму. Змінивши рідні місця спочатку на Лондон, а згодом на Берлін, Юліус продовжує шукати індустріальні майданчики для свого індустріального техно.

Play Video
Play Video

The Hacker presents Amato / live

Мішель Амато, він же The Hacker, везе до Києва свій повністю аналоговий проект Amato. Під новим псевдонімом артист вирішив актуалізувати роботу, яку виконував на електронній сцені ще з 90-х — на нас чекає ретроспектива ейсід, техно і нью-вейву, які тією чи іншою мірою допомагали йому формувати смак французького андеграунду.

Амато приписують оригінальність в усіх проявах — від The Hacker як ідеальної суміші нової хвилі та старого доброго електро до експериментальної платівки Présence du Futur, записаної спільно з Алессандро Адріані, керівником новаторського у всі часи Mannequin Records.

Suicide Commando / live

Скрегіт металу, дісторшн і похмурі тексти — найпомітніші риси цього проекту. Будучи адептом дарк техно і великим фанатом горрорів, бельгійський продюсер Йоган Ван Рой з 86-го року підгодовував своє темне альтер-его, поки на початку нульових не опинився біля витоків нового музичного жанру aggrotech.

Суміш ритмічного і агресивного техно з гарчанням вокалістів у Suicide Commando все більше і більше трансформувалися в танцювальний саунд, поки не досягли апогею в альбомі 2003 року «Axis of Evil».

Play Video
Play Video

Dave Clarke / dj

Барон техно — так його не називав тільки ледачий, і на це є підстави. Британський діджей і продюсер перейнявся настроєм анархії ще в ранньому дитинстві — у вісім років Дейв пішов з дому, слухаючи The Damned і мріючи про кар’єру музиканта. В 1990-му він випустив перший альбом «Hardcore», згодом створив лейбл Magnetic North і, нарешті, прийшов до аліасу Red, який одразу ж приніс визнання.

Створюється враження, що Кларк — із тих, хто був народжений для музики. Популярність не покидає артиста вже більше 30 років: його релізи регулярно потрапляють до рейтингів, з ним співпрацюють музиканти типу The Chemical Brothers, Underworld, New Order, йому раді як у клубах Fabric та Berghain, так і на фестивалях Glastonbury та Pukkelpop.

Monoconda / live

Київський музикант Олександр Філоненко, засновник гуртів Tape Flakes та Aero Benin, розпочав електронний проект Monoconda трохи більше року тому, але вже встиг випустити альбом «Alphabet» та зіграти наживо на головній сцені Brave! Factory, в ефірі 20ft Radio, на вечірках у київському арт-центрі Closer і харківському просторі Kultura Zvuka. Monoconda — це електроніка з елементом імпровізації, а отже щоразу новий досвід. Виступ на Black! Factory на 90% складатиметься із нового матеріалу.

Play Video
Play Video

Nastya Muravyova / dj

Київська діджейка взялася за музичну кар’єру не так давно, проте її важко назвати новачком — особливо після того, як вона зіграла на дні народження Berghain та з фурором очолила вечірку Boiler Room x СХЕМА.

Spekulant / live

Лайв від продюсерів Alex Savage і Lobanov K, постійних резидентів Closer і засновників лейблу Progressive Future. Тут є і змінений вокал, і брейкбітові ритми, і звучання, що слідує канонам класичного детройтського техно. Кожен виступ показує, як дбайливо дует ставитися до традицій.

Play Video
Play Video

Jana Woodstock / dj

Резидентка лейблу Osnova Kyiv, постійна гостя «Схеми», артистка з яскравим іменем і холодним образом має в бекграунді індустріальне техно, неспішний мінімал, вкраплення панку і трансу. Яна несе свою музику далеко за межі київських локацій, зокрема встигла зіграти в Берліні на вечірці молодої серії Tales From The Evil Empire та у легендарному клубі Tresor.

    Ще більше музики — у нашому каналі у Telegram.
Як віртуальна реальність захопила світ музики