Рок-н-рол, мертві президенти і сусідський кіт: 10 питань до гурту Circa Waves

,

28 October 2019

342

0

Рок-четвірку з Ліверпуля помітили з перших синглів. Вже з дебютним альбомом «Young Chasers» у 2015-му хлопці увірвались у топ-10 британського чарту, зіграли концерт-сюрприз на Glastonbury, качнули повністю розпроданий п'ятитисячний зал O2 Academy Brixton у Лондоні. Сьогодні в арсеналі Circa Waves три платівки, напаковані бадьорими рок-н-рольними номерами та перевірені великими фестивальними сценами. Завдяки VA Concerts і Британській раді, 1 листопада гурт зіграє у київському клубі Atlas.

Коли музиканти отримали наш лист із питаннями, вони якраз повертались у потязі до рідного міста, де на них чекав насичений графік репетицій перед туром. Гітарист Джо Фелконер люб’язно відповів і розказав про улюблений концерт, деталі запису альбому, дорогих бабусь та багато іншого.

Ви зростали в часи видатної британської інді-музики — The Libertines, Arctic Monkeys, Bloc Party і так далі. Які концерти з підліткових років вразили найбільше?

Мій улюблений концерт тієї ери — NME Tour 2006 із Arctic Monkeys, Maxїmo Park, We Are Scientists та Mystery Jets. Так багато хороших гуртів, дивовижні часи!

Коли ти написав свою першу пісню, про що вона була і скільки пісень ви написали перед тими, що увійшли до дебютника?

Мені було 10, пісня присвячувалась сусідському коту — моєму кращому другу. Не думаю, що в неї були шанси потрапити в альбом. Ми написали в буквальному сенсі сотні пісень перед «Young Chasers».

Пильна увага до гурту і навала дзвінків з індустрії почалися після того, як впливовий радіодіджей Зейн Лоу поставив «Stuck in My Teeth» в ефірі BBC Radio у рубриці «Найгарячіший запис у світі». Як він вас помітив, що цьому передувало?

Пісню «Young Chasers» він поставив навіть раніше. Ми просто завантажили її через BBC Introducing Uploader (спеціальний розділ на сайті суспільного мовника, де артисти можуть пропонувати треки для ротації – ред.). А ще я розіслав наші записи по купі блогів, і деякі з них відгукнулися.

Можеш поділитися порадою з написання пісень, чимось, про що молоді сонграйтери часто забувають?

Важливо вигадувати якомога більше пісень і вчитися їх записувати. Вивчіть Logic, створення демок власних треків допоможе вам удосконалюватися швидше.

Ви записали ось уже два альбоми з саундпродюсером Аланом Молдером, який працював із Nine Inch Nails, Foo Fighters, The Killers, Foals. Із кожним релізом ваші власні продюсерські амбіції зростають — чому ви навчились у Алана?

Перш за все, Алан дуже терплячий і має купу часу для експериментів зі звуком. Кожен трек і кожен артист інакший, тож немає одного способу їх продюсувати. Пісня — король, а робота продюсера — зробити з пісні найкраще, чим вона може бути.

Багато звуків на платівці «What It’s Like Over There» стали новими для Circa Waves — рояль, сінти, електронні барабани, ритмічні лупи — яким експериментом ви найбільше пишаєтесь?

Гадаю, барабанні семпли привнесли великі зміни у наше звучання. Досліди з більш хіп-хоповими фрагментами чи «притоп-прихлоп» у пісні «Times Won’t Change Me» — незвична річ для нас, яка стала яскравим концертним моментом.

У кліпі «Movies» ви приміряли на себе купу знаменитих кіношних образів — яке перевтілення стало найвеселішим і чому?

Грати мертвих президентів із «На гребені хвилі» — це топчик. Ми висовували язики з отворів для рота і не могли перестати реготати.

Кожна вечірка має кульмінацію. Можеш описати, як виглядав піковий момент тієї ночі, коли ви відкрили Circa Waves Tavern?

Піковий момент був, коли почалася бійка в першому ряді, бо вхлам п’яна дівчина продовжувала чіпляти струни гітар, на яких ми грали. Її відтягав викидайло, а вона намагалась пробити шлях назад. 

(Навесні, за кілька тижнів до виходу нового альбому, гурт відкрив поп-ап паб у Ліверпулі, «щоб люди могли втекти від похмурої реальності переговорів по Брексіту»; на відкритті грали Circa Waves і діджеїли музиканти Wolf Alice та Two Door Cinema Club – ред.)

Ваш концерт у Києві буде відкривати кльовий український гурт The Unsleeping. Я попросив пацанів вигадати одне питання для вас, і ось воно: чи ваші babooshkas також намагаються відгодувати вас до стану клінічної смерті?

Завжди і постійно, тільки ми називаємо їх Nans.

Чув, ваш четвертий альбом вже готовий. Можеш тізернути невідомий факт про нього?

Він найбільший, найкращий, і буде з вами швидше, ніж здається.

    Ще більше музики — у нашому каналі у Telegram.
Темні матерії: 12 ключових артистів фестивалю Black! Factory