Психоделічна кульмінація: чому останній день літа варто прожити на Vertuha Arts Festival

,

30 August 2019

0

0

Літо майже все, але ми маємо план.

Музиканти, художники, графіті-райтери, театрали, екоактивісти, дизайнери та скульптори об’єдналися навколо ідеї вільної музики і свідомості, щоб створити Vertuha Arts Festival — не просто насичену подію, а цілий маленький психоделічний світ, повний вражень. Цей світ чекатиме на вас 31 серпня у Палаці Культура Куренівка. Квитки у продажу (250 грн, 300 в день події).

Comma зібрала цілу купу причин бути там, і кілька десятків яскравих артистів — це лише одна з них.
На картинці: Straytones

Нова українська музика
нон-стоп на головній сцені

12:00 – 12:30, 15:00 – 02:30

Головних сцени буде навіть дві, щоб виступи тривали безперервно: за 12 годин тут зіграє майже 30 цікавих артистів і гуртів. Когось із них ви могли чути, будь-які інші мають всі шанси стати приємним відкриттям.

Серед них рокери з епічним гаражним звучанням Straytones, барабанщик і саунд-продюсер Tik Tu зі своїм проектом Omodada Gee, автор-виконавець і поет київських вулиць Postman, багатообіцяючі новачки ZFeelZ, чи не найдрайвовіший молодий український гурт і відкриття року для багатьох The Unsleeping, психоделійного року майстри Love’n’Joy, задерикуваті Komissiya, авангардна Стасік.

На картинці: ВІА «Кобза»

Унікальний виступ Kobza Original

20:00

ВІА «Кобза» — один із найвідоміших ансамблів України 70-80-х. Перший колектив колишнього Радянського Союзу, який поїхав із гастролями в Америку в 1982 році. Автори першої в Україні великої стереоплатівки. Вони мали в складі першу в світі електробандуру і змішували народні мотиви з фанком та естрадною музикою.

У наш час 72-річний лідер «Кобзи» Валерій Вітер і кілька музикантів легендарного гурту виступають під назвою Kobza Original. Організатори навіть підготували окреме відео на честь неповторних хедлайнерів та на підтримку вінілової культури взагалі, в якому знявся сам Вітер.

Двіж вінілової спільноти Vertuha

10:00 – 03:00

На спеціальній сцені діджеї та діггери ставитимуть джаз-фанк, диско, соул, афробіт, також у програмі кілька лайвів хіп-хоп бітмейкерів, а о 21:00 під іменем Heller Than Hell тут зіграє сет Робін Локслі — європейський букінг-агент Love’n’Joy та організатор Reverberation Fest у Дрездені, формат якого став прототипом Vertuha Arts. 

Recycle Stage: перероблюй сміття і танцюй

16:00 – 4:20

Мабуть, найоригінальніша локація фесту. Вдень тут буде освітня програма: лекції про креативні способи ресайклінгу, показ анімованої стрічки «Кошмари Ґарбі» від Vladi Yudi, режисера студії Plastikwood Animations, презентація дослідження «Менеджмент відходів в Україні», перегляд фільму «Anthropocene The Human Epoch». 

Ввечері на цю ж сцену піднімуться діджеї та меломани, які до ранку ставитимуть музику найрозмаїтіших напрямків. Зокрема головний редактор Comma Сергій Кейн зарядить афробіт/джаз/етно-психоделіку з 02:00 до 02:55. Кожен учасник цієї сцени буде облаштовувати її спеціально під себе, використовуючи екологічні матеріали, зокрема з переробленого сміття.

Розмови про музику

11:00 – 15:00​

Дарця Тарковська та Music Export Ukraine запрошують всіх причетних до музичної індустрії на дискусійні панелі. Зокрема, Робін Локслі, організатор Reverberation Fest і букер Love’n’Joy, розкаже, як запланувати тур по Європі, а Євгенія Устінова, менеджер гурту Ptakh_Jung, поділиться досвідом про те, як отримати максимум користі від поїздки на шоукейс-фестиваль. Дивись повну програму на Facebook.

Плакати Валерія Вітра

Мистецькі виставки

Валерій Вітер — не лише лідер ВІА «Кобза», а ще й досвідчений художник-плакатист. Бере участь у виставках з 60-х років і відтоді виставлявся по всій Україні, а також у Польщі, Німеччині, Англії, Бельгії, Франції, Фінляндії, Чехії, Австрії, Канаді. Його вінтажні постери можна буде розглянути та придбати в одному з павільйонів.

Арт-студія Bob Basset створює маски у стилі техноромантизму — демонів, зомбі, прибульців, супергероїв, тварин, драконів, абстрактних образів. Створили навіть маску з обличчям Давіда роботи Мікеланджело, маску на честь журналістів Майдану, серію масок Ктулху. Їхні витвори носили тернтейбліст Slipknot у кількох кліпах гурту, моделі показу Givenchy на Паризькому тижні моди, таємничий злодій у фільмі «Metallica: Through the Never». На фесті співзасновник Bob Basset Сергій Петров представить експозицію «Дзеркала» з великих антикварних дзеркал, у які на висоті відображення обличчя будуть вмонтовані шкіряні маски ручної роботи.

Микита Кравцов — художник з Ялти, який живе і працює у Парижі, брав участь у Art Kyiv Contemporary, бієнале сучасного мистецтва ARSENALE, іноземних резиденціях, створював кліпи, знімав короткометражки, займався ілюстраціями до книжок, працював із театром та модними брендами. Образний реалізм — так одного разу він визначив свій стиль. Роботи Микити розмістяться в одному з павільйонів на другому поверсі.

Anastasia Artist, яка нещодавно виставлялась у просторі АКТ на Платформі, підготувала для фестивалю кілька картин, де зобразила імпровізовані абстрактні образи божевілля (деліріуму), сексуальності та самосприйняття. Микола Езерський покаже серію робіт, об’єднаних одним сакральним образом Початку, яким його бачили в різних культурах.

Carbon Media Art створять психоделічні проекції та спецефекти на стінах навколо сцен, а також розмістять по фестивалю ще 10 робіт, серед яких фортепіано, яке фотографує, скульктури, що оживають, серія голограм, лабіринт порталів, інтерактивна кімната.

«Маска Майдану» від Bob Basset
Малюнок Микити Кравцова
Картина Anastasia Artist
Робота Carbon Media Art

Стріт-арт

Робота Vitaliy Brat
Робота Антона Акея

Простір навколо сцен переданий на освоєння художникам. Тут вже творять графіті-райтери та стріт-артисти. Першим стіни Палацу Культури Куренівка почав розмальовувати Vitaliy Brat з Рівного, він же Аппекс з реп-гурту «Ціна Ритму». «Малюючи своїх персонажів, я уявляю світ, в якому вони живуть, розповідаю сам собі їхню історію. Це історія про людину на межі загрозливого зовнішнього та сумнівного внутрішнього», — каже він. Мурал створює і ще один рівненьский художник Антон Акей. Він малює соціальні трилери і, які пояснює так: «Людство на своєму шляху розвитку пішло не в той бік десь і забуло як жити на землі, одразу проголосило себе вінцем творіння».

Результати побачите на території, а поки ось колаба Vertuha Arts Festival та Сестер Фельдман на київських вулицях.

Garage Sale

За головними сценами розташується простір, де можна буде придбати або обміняти свої речі на щось особливе, артове та психоделічне. Учасники сейлу ретельно відбирали речі, щоб кожна з них доповнювала атмосферу заходу. Серед зареєстрованих є ті, хто продаватиме книги, вінілові платівки, одяг, кераміку, картини, прикраси, робитиме хенд-поук татуювання.

 Ще більше музики — у нашому каналі у Telegram.
Финское качество: как проходит Flow Festival в Хельсинки