Плани на осінь 2019: найцікавіші музичні події в Україні

,

04 September 2019

0

0

Джаз від топових колабораторів Девіда Боуї та Кендріка Ламара, сувора гітарна музика, привози Британської Ради, прем'єри від українських гуртів та багато проектів Влада Троїцького по всій Україні — Comma зібрала концерти та фестивалі у 19 містах, на які варто звернути увагу.

Ми очікуємо підтвердження ще кількох інтригуючих анонсів, тож добірка буде оновлюватись.
Play Video
Рокери святкують десятиріччя

15 вересня — Київ, Зелений театр
від 250 грн

10 літ тому на святу землю київську вперше ступив Вгашений Ісус. Восени 2009-го він влаштував першу сценічну проповідь і відтоді зібрав чималу міжнародну паству, записав чотири повноформатних Завіти, вчинив паломництва у Європу та Південну Америку, підписав контракт із австрійською музичною церквою Napalm Records.

На честь ювілею Ісус виконає всі золоті хіти — про гору, роботів, чорні ліси. Спеціальні гості — адепти пост-хардкору VOVK, які навесні випустили свій перший маніфест «LAIR».

Play Video
Крадії сердець

17 вересня — Київ, Bel etage
Фан-зона продана, балкон від 2100 грн

Елегантні бельгійські розбійники підкорили українську публіку з першого погляду кілька років тому в Sentrum. Далі був кураж на фестивалі Zaxidfest, повернення вокалістів з сольними проектами Warhaus та J. Bernardt, аж ось настав час знову проявити спільну хімію на сцені зі свіжою платівкою «Fever». За Маартеном та Йінте скучили, і солдаут фан-зони за півмісяця до концерту це доводить.

Play Video
Новий альбом «Таємний код» і найбільший тур

З 19 вересня — Рівне, Ковель, Чернігів, Кривий Ріг, Южноукраїнськ, Кропивницький, Кременчук, Запоріжжя, Київ, Покровськ, Краматорськ, Сєвєродонецьк, Львів, Харків, Полтава, Суми
9 листопада — Київ, Палац Спорту (від 450 грн)

Поки створювався цей студійник, з гурту пішли гітарист і басист, та це не завадило музикантам підготувати рекордну кількість пісень. Окрім вже знайомих синглів «Твій на 100%», «Безодня» з Тіною Кароль і «Тримай мене» з The Gitas, можна чекати ще принаймні вісім треків. Реліз запланований на вересень.

Нові музиканти, купа нових пісень, новий тур, що обіцяє стати наймасштабнішим у кар’єрі — зустрічайте оновлений «Бумбокс» у своєму місті.

Play Video
Рапа вайб у рапа сіті

20 вересня — Харків, арт-завод Механіка
від 250 грн

20-річний лондонський репер Yizzy присвячує свій динамічний, емоційний флоу проблемам вулиць та впевнено підбирається до великої грайм-сцени. Йому буде непросто у світі хіп-хопу, де вже є Yeezy, проте поки що кар’єра Yizzy йде лише вгору: хлопець записав два EP, став першим реципієнтом нового гранту для молодих талантів від BBC Music та PRS Foundation, а тепер завдяки Британській раді випробує себе як хедлайнер фесту в Харкові. 

Також у лайн-апі казахський віртуоз швидкої читки Bumble Beezy, артисти Giga1, XXV кадр, Dj Probass, UGLY IOAN, Southgarden, а ще бренд-шоу і конференція вуличної моди та соціальних інновацій.

Play Video
Вечірка двох столиць

20 вересня — Київ, Otel’ (250 грн)
21 вересня — Харків, Культура звука (200 грн)

Харківська формація Kultura Zvuka починала з вечірок та лекцій, а цього року облаштувала однойменний простір та запустила лейбл, видавши перший вініл. Настав час знайомитись із резидентами руху поближче, а компанію їм складуть берлінські діджеї і продюсери, резиденти знаменитого франкфуртського клубу Robert Johnson та лейблу Traffic Records.

Play Video
Принц темного електро з Детройту

27 вересня — Київ, Closer

Навіть після 20 років за пультом мало хто знає, як насправді виглядає Стінгрей, адже музичний антиутопіст і герой Brave! Factory 2018 рідко з’являється на людях без балаклави. Проте всі, хто був на його сетах, добре знайомі з безкомпромісним характером майстра.

Play Video
Гогольфест у кожне місто

27–29 вересня — Дніпро

Після Києва, Маріуполя та Вінниці легендарний фестиваль сучасного мистецтва облаштується в Дніпрі. Протягом трьох днів тут відбудеться близько 50 виступів від 100 митців з України та Європи. 

Зокрема 27 вересня — оперний перформанс-відкриття PRO dniPRO на площі Героїв Майдану за участю музично-театральної формації Nova Opera та рейв-бенду «ЦеШо». 28 вересня — спецподія у недобудованій станції метро «Центральна» та показ опери-реквієму IYOV від Nova Opera. 29 вересня — вистава «Сон Аліси» від театру «Дах» та хедлайнерський виступ Dakh Daughters. Також у програмі лайви ЦеШо, DZ’OB, OY Sound System та багато іншого. Режисер PRO dniPRO, IYOV, «Сон Аліси» — Влад Троїцький.

Play Video
The light's still in our eyes

29 вересня — Київ, Bel etage
30 вересня — Львів, Malevich

Британські рокери заявили про себе у 2009-му, очоливши національний чарт із дебютним альбомом «To Lose My Life…». Тоді всі говорили про post punk revival. 

Десять років потому пісні «Death», «To Lose My Life», «Farewell to the Fairground» стали класикою інді-музики, а Київ та Львів вперше отримали змогу закрити гештальт.

Play Video
«В іншому місті інше життя»

6 жовтня — Івано-Франківськ, Драмтеатр (від 240 грн)
7 жовтня — Львів, Театр ім. Заньковецької (від 490 грн)
12 жовтня — Харків, Палац Студентів НЮУ (від 250 грн)
13 жовтня — Запоріжжя, КЗ ім. Глінки (від 290 грн)
17 жовтня — Київ МЦКМ Жовтневий палац (від 350 грн)
19 жовтня — Одеса, Український театр (від 290 грн)

Шалені жінки нарешті знайшли вікно у світових гастролях для нового туру рідними краями. Старі-улюблені пісні, альбом 2019 року «If» та зовсім свіжі номери прозвучать у різних куточках країни від Заходу до Сходу. Це видовище, від якого не відвести погляд.

Play Video
В акустиці

7 жовтня — Харків, ХНАТОБ (от 250 грн)
8 жовтня — Запоріжжя, БК «Дніпроспецсталь» (від 440 грн)
9 жовтня — Дніпро, Театр опери і балету (від 490 грн)
15 жовтня — Одеса, Театр музкомедії (від 400 грн)
16 жовтня — Миколаїв, Палац культури (від 330 грн)
21 жовтня — Львів, Оперний театр (від 900 грн)
3, 4 листопада — Київ, Палац Україна (від 440 грн)

Ми вже чули, як потужний голос Юлії Саніної, підкріплений електрогітарами і барабанами, наповнює собою навіть чашу стадіону Олімпійський. Тепер настав час для тонкіших матерій та першого акустичного туру. Щоправда, ці виступи не назвати камерними і мінімалістичними, адже на сцені буде близько 15 музикантів-мультиінструменталістів, а шоу готує та сама команда постановників, яка втілила перший сольник гурту в київському Палаці Спорту. 

«Це світла сторона The Hardkiss. Не космічна “Залізна ластівка”, а жива та земна птаха», — каже лідерка гурту.

Play Video
Сила дружби в новому EP «Карма»

10 жовтня — Київ, Caribbean Club
від 250 грн

Перш за все, 5 Vymir — це четверо друзів, чиїм міцним стосункам вже понад 20 років. На їхньому рахунку альбоми «Містолінія» та «Нові Імена», концерти зі струнним квартетом, сапорт для Balthazar та Franz Ferdinand, головна сцена Zaxidfest під Львовом, хедлайнерський слот на фестивалі Comma Stage до Дня Києва на Контрактовій Площі, виступи на деокупованому Донбасі. Тепер вони продовжують свою історію з нової сторінки, і після річного затишшя повертаються зі свіжим релізом і концертом. 

«В прес-релізі ми напишемо, що надихались Шенбергом і атональною музикою Австрії початку 20 століття, а насправді просили зіграти соло на трубі “І тут, будь ласка, дуже багато нот”, сказавши неправильну тональність»,розказує про ЕР вокаліст-гітарист Костя Почтар.

Play Video
Мистецтво бути злим

11 жовтня — Київ, Mezzanine
550 грн

Таємничі, розпусні, сповнені екзистенційного гніву і темного романтизму — ці четверо хлопців просто мали вирватися з пост-панк сцени Копенгагена і з шаблонів пост-панку взагалі. 

У 2018-му вони випустили на Matador Records свою ось уже четверту платівку «Beyondless», яка стала тріумфом відточенного звучання і стилю Iceage.

Play Video
Вечір андеграундного хіп-хопу та тріп-хопу

15 жовтня — Київ, Mezzanine
499 грн

Нью-йоркський електронний продюсер Blockhead, який колись випускався на Ninja Tune, одного разу вже добряче вальнув хіп-хопу на ЮБК. У січні 2019-го він видав платівку «Free Sweatpants», що містила колаборації з Aesop Rock та Open Mike Eagle, і тепер повертається з новим зарядом. До того ж не сам: Yppah відомий по чотирьох альбомах на лейблі Ninja Tune, у яких розмивав жанри від IDM до шугейзу, ну а дует ембієнтного тріп-хопу Arms and Sleepers у Києві взагалі вже як свій.

Разом усі ці артисти зіграли 33 концерти у 2018-му та видали іпішку «Hermit Kingdom: Remixes», а тепер готують окремі повноформатні альбоми під егідою Future Archive Recordings.

Ще одна домівка фестивалю

18–20 жовтня — Вінниця, завод «Кристал»

Дебют Гогольфесту у Вінниці минулої осені видався цілісним і душевним: на досить камерній території ювелірного заводу розмістилася музична сцена, театральна сцена, зони лекцій, перформансів, вечірок та фудкорт надворі, зігрітий багаттями в бочках. Цьогорічну програму планують оголосити 9 вересня, поки відомо лише про показ опери-реквієму IYOV від Влада Троїцького.

Play Video
Українська гітарна музика:
Ethereal Riffian + Somali Yacht Club + Love'n'Joy

20 жовтня — Київ, Mezzanine
250 грн

Київський лейбл Robustfellow має смак у доборі артистів, організації фестивалів важкої психоделічної музики, виданні фізичних носіїв. Цього разу лейбл запрошує на потрійну презентацію. 

Ethereal Riffian зіграють третій альбом «Legends» і представлять його на платівках, дисках, касетах і лімітованих боксах. Somali Yacht Club відзначать п’ятиріччя релізу «The Sun» і привезуть спеціальний ювілейний мерч. Love’n’Joy зіграють пісні з минулорічного студійника «Bender on the Silk Road» та продаватимуть його на новенькаих касетах.

Play Video
Оновлене звучання альбому «MOZAЇKA»

25 жовтня — Київ, МЦКМ
від 490 грн

ONUKA з Національним академічним оркестром народних інструментів — це завжди шоу неймовірної краси, і музичної, і візуальної. 

Вперше в такому форматі зазвучить минулорічний альбом «MOZAЇKA». До електронних партій долучиться понад 40 інструментів, серед яких бандури, цимбали, кобзи, басоля, ліра, телинка, козобас, сурма, флояра, дуда, дримба, рубель, береста.

Play Video
Лякають і манять

27 жовтня — Київ, MonteRay Live Stage
від 399 грн

Не пройшло і року після солдаут-концерту в Closer, як Джеймі Стюарт і «Шу-Шу» повертаються.

Потойбічний голос, то надривно-верескливий, то маніакально шепіткий. Історії, від яких холоне кров, покладені на химерні мелодії, то відчайдушно пробивні, то хворобливо крихкі. Ламане сплетіння індастріалу, нойзу, готики, поп-мотивів і musique concrète. Усе це — Xiu Xiu.

Play Video
Лідер величних Swans власною персоною

31 жовтня — Київ, Caribbean Club
від 970 грн

Зазвичай Майкл Джира випробовує барабанні перетинки і свідомість слухачів надгучним шквалом із гуртом Swans. Та цього разу легенда альтернативи з’явиться перед публікою в іншому світлі, з акустичною гітарою.

«Сидіти самому на сцені зі шматом мертвого дерева з дротами і чути власний голос — це складна задача, яку я поставив перед собою багато років тому, намагаючись опанувати саму суть, що проходить крізь музику, її найпростіші значення. Здається, у мене почало непогано виходити», — каже Майкл.

Play Video
Британська рада рекомендує

1 листопада — Київ, Atlas
від 690 грн

Цю рок-четвірку з Ліверпуля помітили з перших синглів у 2014-му. За перші ж півтора роки вони відкатали тури з Temples, Interpol, Royal Blood, The Libertines, видали дебютник «Young Chasers», отримали гарячу ротацію на британському радіо, дали концерт-сюрприз на Glastonbury та качнули повністю розпроданий п’ятитисячний зал O2 Academy Brixton у Лондоні.

У 2019 році гурт випустив третю платівку «What It’s Like Over There?», яку записав із Аланом Молдером, продюсером видатних альбомів Nine Inch Nails, The Killers, Foals. Створюючи більш кінематографічне і витончене звучання, Circa Waves поступово виростає у щось амбітніше, ніж просто гітарна групка з радіоприймача. Живі виступи покликані це довести.

Play Video
Опера-реквієм

8 листопада — Київ, Київська Русь
від 200 грн

Києву в цьому сезоні теж дістанеться трохи Влада Троїцького. Артисти Nova Opera вийдуть на сцену старого кінотеатру з постановкою, яка у 2018-му увійшла до топ-10 сучасних опер світу за версією конкурсу Music Theatre NOW серед 436 вистав із 55 країн.

IYOV — це історія людського відчаю, жертовності та пошуку себе. Містерія народження звуку всередині препарованого рояля та на межі можливостей людського голосу. Композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко побудували музичну драматургію на контрасті речитативів з фрагментами українського перекладу книги Йова та номерів, написаних на латинські тексти Реквієму.

Play Video
Ключові герої української важкої сцени з новим альбомом

8 листопада — Київ, Bingo
від 400 грн

Гурт на чолі з харизматичною Тетяною Шмайлюк змушував дрижати стіни концертних майданчиків не лише у Європі та США, а й у Японії, Південній Америці, Південній Африці. Попереду перший за три роки сольник у Києві, та ще й з прем’єрою нового матеріалу.

Play Video
Саксофоніст і бенд-лідер з фінального альбому Девіда Боуї

12 листопада — Київ, Caribbean Club
від 640 грн

Мало який альбом 2010-х можна порівняти у монументальності з «Blackstar» — останнім трюком Девіда Боуї. Це глибокий емоційний реквієм, виконаний у похмурій і авангардній джазовій манері, з потужними, розпачливими соло на саксофоні — улюбленому інструменті Девіда протягом всього його життя — у виконанні Донні Маккасліна. Боуї примітив саксофоніста і його гурт у маленькому нью-йоркському джаз-клубі і точно знав, що це саме ті, хто йому потрібен. Цей звук і цих музикантів можна буде почути наживо зовсім скоро.

Восени 2018-го Маккаслін випустив свій найсвіжіший альбом «Blow». За словами артиста, такий впевнений крок вперед і таке чітке бачення були б неможливі без знайомства з Боуї. У записуванні матеріалу взяла участь басистка і бек-вокалістка Девіда, Гейл Енн Дорсі, а серед джерел натхнення поєднались арт-рок і олдскульний хіп-хоп.

Play Video
Улюблена музична традиція сезону

14–17 листопада — Київ, Closer
від 650 грн

Усі, хто відчуває в собі джаз, у листопаді знову будуть слухати, дивитись, дискутувати, танцювати на фестивалі з як завжди вражаючим лайн-апом.

Цього разу головний гість — безумовно, Білал. Хлопець змалку дивував оточуючих своїм співом: в 11 років він став хормейстером у церкві, у 14 зібрав свій перший гурт і виступав по кафешках, а в 22 випустив дебютний альбом «1st Born Second» (2001) з продюсерськими внесками від Dr. Dre, J Dilla та Soulquarians. Відтоді співак став регулярним компаньйоном піаніста Роберта Гласпера та репера Коммона, а також записав фічерінги з Кендріком Ламаром (у тому числі «These Walls», який здобув «Греммі» за найкращий перформанс із репом і вокалом), Ерікою Баду, Ghostface Killah, The Roots, Daedelus, Lupe Fiasco, Бейонсе, Соланж, Jay-Z.

Також у лайн-апі японська авангардна композиторка та піаністка Сатоку Фудзіі з оркестром, американський барабанщик і продюсер Касса Овералл у складі свого тріо, Біґ Бенд Денніса Аду за участю спеціального гостя, якого оголосять пізніше.

Play Video
Електронна жесть

29 листопада, Київ, TBA
900 грн

Фестиваль для тих, хто любить пожорсткіше, набрався амбіцій і покидає стіни Closer задля темнішої та більшої фабричної території. Якої — поки не оголошено. 

Перший хедлайнер — берлінські анархотуристи Atari Teenage Riot з повноцінним лайвом. З 1992 року Алек Емпайр та його бригада здійснювали «музичну атаку проти субкультури нео-нацистів», зіштовхуючи в шумі німецьке техно з хардкорним панком. До їхнього фан-клубу записалися Трент Резнор з Nine Inch Nails та Том Морелло з Rage Against The Machine, що дозволило ATR попрацювати з обома музикантами та відкатати тури з обома гуртами. Також серед вже анонсованих артистів фестивалю швед The Empire Line та українка Nastya Muravyova.

Play Video
Святкує 10 років професійної кар'єри

30 листопада — Київ, МЦКМ
від 490 грн

У 2009-му про Джамалу заговорили. Перші авторські сингли, перші премії та титули «відкриття року» — все почалось саме тоді. Можна довго перераховувати досягнення співачки за ці 10 років, та найголовніше — це чудові пісні. «Крила», «Заплуталась», «Подих», «1944», «Чому квіти мають очі», «Thank You», «Шлях додому», «Неандертальці», «Чому саме тебе» та багато інших — на феєричний концерт точно вистачить.

     Слідкуйте за новими анонсами у нашому каналі у Telegram.
Психоделічна кульмінація: чому останній день літа варто прожити на Vertuha Arts Festival